GRĂDINA LUI EFREM

 

GRĂDINA LUI EFREM

Transcrieri picturale după Imnele Raiului de Sfântul Efrem Sirianul

 

 

Grădina lui Efrem reprezintă o interpretare în grila picturii iconografice bizantine a textului Imnele Raiului, ce relateaza vedenia Sf. Efrem Sirul asupra Paradisului. Lucrările prezentate constituie o selecție de imagini-cheie, ordonate narati pe baza textului-suport al Imnelor Raiului.
Sf. Efrem Sirul sau Sirianul (sec. IV) a alcătuit aceste scrieri sub formă de cântări, imnografia fiind o specie a teologiei consacrată în epoca patristica. Sf. Efrem cunoscut și sub apelativul de Harpă a Duhului a scris peste 400 de imne, care odinioară erau cântate de coruri de femei acompaniate la liră.
Am folosit traducerea Sf. Efrem Sirianul, Imnele Raiului realizată de diaconul Ioan Ică jr., publicată de Editura Deisis, Sibiu în 2010.
Lucrările care alcătuiesc Grădina lui Efrem reprezintă un «program iconografic» neconvențional, structurat în șase capitole: Împrejmuirea, Năvala Sfinților la Ușa Raiului, Adame unde ești?, Florile Raiului, Grădina cu Mucenici și Fericitul Izvor.
În viziunea Sf. Efrem, Grădina Paradisului, localizată în afara timpului și spațiului profan, este asemănătoare unui munte care înconjoară pământul și marea, transcende și învăluie lumea «asemenea unui inel, ca aura ce se formează în jurul lunii» (1,8). Acest munte este structurat pe trei registre ierarhice sau trei cercuri concentrice:
1. Poalele muntelui sau șesul, adăpostește «Împrejmuirea», spațiu destinat penitenților: specificul acestei grădini constând în abundența dezordonată a vegetației ce obturează transparența, creând tufișuri-ascunzători (tufe de smochin, florile șarpelui, etc). Heruvimul cu sabie de foc înconjoară acest spațiu, străjuind în același timp Ușile Raiului.
2. «Grădina drepților», următorul nivel al muntelui se remarcă în mod excepțional printr-o specie personificată de arbore-floare. Fiecare pom paradiziac are un corespondent evaziv în spațiul temporal: copacul treimic este asemănător cu sicomorul, în timp ce copacul-flacără cu chiparosul etc. În mijlocul acestei grădini, Sf. Efrem localizează Pomul Cunostinței (Înțelepciunii) sub formă de stea, reprezentat în iconografia veche ca un smochin plin cu roade. «Chiar în mijloc, El a sădit Pomul Cunoștinței punând în el frica, împrejmuindu-l cu spaimă, ca el să slujească drept hotar spre cele dinăuntru ale Raiului.» (3,3)
3. Cel de-al treilea nivel al Grădinii îl constituie «Raiul slăviților» alcătuit în primul rând din mucenici sau «biruitori», ale căror fapte «întrec roadele pomilor» (6,11). În acest Paradis imnograful amplasează Pomul Vieții: «acel pom binecuvântat», ce reprezintă «prin razele sale soarele Raiului», iar «ceilalți pomi se pleacă închinându-se înaintea Domnului și mai-marelui pomilor.» (3,2)

În vârful muntelui se află Slava sau Prezența Dumnezeiască:
«Când drepții urcă feluritele-i trepte spre a-și primi moștenirea
cu dreptate El îi înalță pe fiecare la treapta potrivită ostenelilor lui;
fiecare e oprit la treapta de care e vrednic
pentru că în Rai e loc de ajuns pentru fiecare:
părțile de jos pentru cei ce se căiesc, cele de mijloc
pentru cei drepți,
înălțimile pentru biruitori, iar piscul pentru Slava lui Dumnezeu» (2,11)
În plan temporal, Biserica corespunde Grădinii cerești. Cele trei părți arhitectonice ale bisericii: pronaos, naos și absida altarului conțin fiecare o iconografie etalată pe același principiu al ierarhiei paradiziace.

Angela Hanc, Arad, noiembrie 2015


 

Related Post

Botez Maria Cristina Botezul Mariei a fost un moment sfânt în familia Părintelui Adrian Zaha din parohia Agrişul Mare, com.Târnova. Slujba Botezului a fost desfăşurată în Biserica din Agrişul Mare, fiind un eveniment foarte emoţionant pentru toţi cei prezenţi. La mulţi ani Maria Cristina!   ...
Concert Lupus Dacus & Fire Dream Mediaş În seara zilei de 2 Iunie 2016 în Parcul Eminescu din Municipiul Arad a avut loc un concert sustinut de trupa Lupus Dacus şi o reprezentaţie extraordinară susţinută de echipa pirotehnica Fire Dream din Mediaş .      
Nuntă Diaa & Gabriela Nunta lui Diaa şi Gabriela a fost una cu totul extraordinară. Cei doi au fost foarte deschişi atat cu mine (Sergiu) şi fotograful cât şi cu toţi cei invitaţi. Petrecerea a inceput cu greu, întâi cu ospăţ, apoi cu distracţie până dimineaţa! A fost un eveniment de neuitat şi mă bucur ca am fost acolo ...

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*
*
Website